Este ok sa imi vand verigheta dupa divort?

In acest articol, ne-am dori sa atingem un subiect atipic: ce facem cu perechea de verighete dupa divort. Desigur, cand ne casatorim, o facem pentru „totdeauna”, sau cel putin asa spune juramantul nostru. Insa rata divorturilor ne arata ca lucrurile nu stau chiar asa. Peste jumatate din cuplurile care se casatoresc dupa o perioada de timp, divorteaza. Nu este nimic de condamnat, este felul societatii iluzorii in care traim de a fi.

Motivele pot fi dintre cele mai variate, iar ceilalti au incetat sa judece acest aspect, transformandu-i pe cei divortati in paria, asa cum se intampla acum 20 de ani, de exemplu. Totusi, ei sunt in continuare tratati ca paria si ignorati cu desavarsire de catre cei din industria nuntilor. Divortul este interpretat ca un esec, astfel incat este de la sine inteles de ce se intampla asta. Pentru noi, divortul este un curs firesc al naturii, intelegand motoarele din spate care conduc la aceasta actiune.

verighete aur galben

Ne-am gandit sa ne adresam si celor care nu mai au nevoie de verighete, pentru a le oferi cateva sfaturi. Stai linistit/a, esti in siguranta, aici nu te judeca sau te condamna nimeni. Te intelegem.

Asadar…

Ce facem cu verigheta dupa divort?

Cele mai multe persoane prefera sa isi vanda verigheta dupa divort, pentru a castiga niste bani si a da pierduta amintirea celuilalt. Noi propunem, insa, o alta abordare, un pic mai inteleapta:

Pastreaz-o, pentru amintirile frumoase. Cum poate verigheta sa iti dea amintiri frumoase, cand tocmai ati divortat?

Verigheta nu este neaparat simbolul intregii voastre casatorii. Este simbolul momentului cand va iubeati, cand va intelegeati, cand chiar credeai ca ti-ai gasit linistea unui „acasa”. Cand visai la ce veti construi impreuna si la ce fel de viata vei avea.

Viata v-a crescut separat, desi ati fost impreuna. Asa e viata: unii oameni vin langa noi doar ca sa ne ajute sa crestem si apoi pleaca. E comun sa ne dorim sa fim langa ei, apoi sa intelegem ca rolul nostru nu era acolo. Putem sa multumim pentru experientele pe care ni le-au oferit si sa ne rezolvam furia interioara. De fapt, 5 minute de stres provoaca 6 ore de reactii in organism. Chiar nu e sanatos pentru tine sa fii furios/oasa pe celalalt.

Sa simti furie si sa vrei sa te debarasezi de tot ce iti aduce aminte de el/ea e ceva natural. Pentru o perioada. Apoi urmeaza acceptarea si resemnarea: n-a fost sa fie! Pe cat de mult se urasc doua persoane, pe atat de mult s-au iubit. Dar oare doar ura e ce a insemnat persoana aceea pentru tine sau gandesti asta pentru ca esti dezamagit/a si nu faci fata sentimentului astuia?

Si el/ea, ca si tine, si-a pus sperantele in casnicia voastra. Si el/ea ca si tine, se uita acum la verigheta si simte furie. Si el/ea, ca si tine, se gandeste acum ce sa faca cu ea. Sunteti oameni si, oricate masti v-ati pune unul in fata celuilalt si oricata ura ati arunca unul spre altul ACUM, verigheta ramane simbolul momentului cand te simteai iubit/a si aveai speranta. E, de fapt, intr-un sens profund, simbolul unui TU mai bun.

Asa ca noi iti propunem sa pastrezi verigheta pana iti trece furia si apare acceptarea si intelegerea. Cand vei lua decizii obiectiv. Poate – speram noi – vei pastra verigheta pentru a iti aminti clipele frumoase pe care le-ai trait alaturi de omul ala. Sunt ani din viata ta pe care vrei sa ii negi, sa ii arunci. O abordare mai sanatoasa pentru psihicul tau e sa te uiti la verigheta zambind si sa iti spui: „Am fost frumosi impreuna, dar viata ne-a dat batai de cap. Nu e nici unul vinovat, asa a fost sa fie. M-am iubit si ne-am iubit. Putini oameni au sansa experientei asteia, asa ca am sa ma simt norocos/oasa si am sa merg mai departe, fara sa urasc. Verigheta asta imi aduce aminte de puterea mea de a iubi, oricat de negre ar fi experientele mele. Voi mai iubi inca o data.”