Utilizatorii de tigari electronice reclama probleme medicale

Agentia americana care se ocupa cu reglementarile in domeniul alimentar si cel al medicamentelor, FDA, a emis un anunt special prin care aduce la cunostinta fumatorilor de tigari electronice ca ar exista un posibil risc de atacuri sau crize in urma utilizarii acetor dispozitive.

Din iunie 2018, FDA a observat o crestere a problemelor medicale ale consumatorilor de tigari electronice manifestate prin anumite crize ce pot avea legatura tocmai cu viciul acestora. Momentan agentia aduna informatii si au creat un portal in acest sens unde userii pot reactiona si impartasii din experienta lor. Din diferite surse, inclusiv din rapoartele din portalul mentionat, FDA a numarat 35 de astfel de cazuri din 2010 pana in prezent, ale carori probleme pot fi corelate cu folosirea de tigari electronice.

Se cunoaste faptul ca intoxicare cu nicotina poate induce asemenea crize deoarece s-au inregistrat cazuri in care lichidul folosit a fost ingerat, dar FDA nu poate stii inca relatia dintre aceste atacuri si fumatul propriu zis sau vaping cum il numesc americanii. Cu toate astea se constata de catre specialisti ca vaporii degajati pot afecta persoanele tinere cu o sensibilitatea crescuta chiar prin simplul contact cu pielea.

Cu toate ca 35 de cazuri par relativ putine avand in vedere numarul mare al celor care vapeaza, chiar de neluat in calcul, agentia americana si-a exprimat ferm ingrijorarea cu privire la aceasta chestiune.

Momentan este o ancheta in desfasurare, parerile celor care studiaza fenomenul fiind impartite pana cand nu se gasesc dovezi clare care sa faca legatura intre vaping si aceste crize. Meticulozitatea cercetatorilor ingreuneaza putin aflarea adevarului insa trebuiesc luate in seama toate aspectele deaorece, de exemplu, au fost cazuri in care unii dintre utilizatorii de tigari electronice aveau un istoric din care reiesea ca au folosit si alte substante, cum ar fi amfetamine sau canabis si asta inseamna ca trebuie privita atent toata chestiunea pana a se da un verdict final daca doar fumul inhalat cauzeaza singur problemele sau in combinatie si cu altceva.